Πέμπτη 03/02/2011 - 05:26:03
Έκδοση για εκτύπωση  Δημιουργία PDF αρχείου απο την είδηση αυτή   
Τα εκσκαπτικά της ΔΕΗ έφτασαν στη Μαυροπηγή
Συντάκτης Γιαπρακίξ στο Τοπικά : Ειδήσεις
Στο βωμό της εξορυκτικής δραστηριότητας του λιγνίτη στο Ορυχείο Μαυροπηγής θυσιάστηκε η παλαιά επαρχιακή οδός του οικισμού , χωρίς όμως να διασφαλίζεται η κήρυξη της απαλλοτρίωσης, η μετεγκατάσταση και φυσικά η κατασκευή των έργων υποδομής από τη ΔΕΗ στο νέο οικισμό στην περιοχή «Κουρί» Πτολεμαΐδας.

Κάτοικοι της Μαυροπηγής διατυπώνουν φόβους για την υλοποίηση της υπόσχεσης της μετεγκατάστασης εξ αιτίας των ραγδαίων εξελίξεων που σημειώνονται στον τομέα της Ενέργειας, αφού μέχρι σήμερα έλαβαν μόνο υποσχέσεις.
πηγή: Πρωινός Λόγος
Τα εκσκαπτικά μηχανήματα της ΔΕΗ προσέβαλαν χθες το πρωί το οδόστρωμα της παλαιάς οδικής αρτηρίας της Μαυροπηγής εντείνοντας τις εργασίες επέκτασης του διπλανού Ορυχείου και πολύ σύντομα θα προσεγγίσουν τις πρώτες κατοικίες του χωριού με τις όποιες συνέπειες στην ασφάλεια και στην καθημερινότητα των κατοίκων του. Στη σύσκεψη που συνήλθε το βράδυ της Τρίτης οι συμμετέχοντες έκριναν ότι δεν μπορούσαν να αποτρέψουν τις εξελίξεις γιατί δεν είχαν κανένα νομικό επιχείρημα προσδοκώντας στην κήρυξη της απαλλοτρίωσης του οικισμού, θέτοντας προ των ευθυνών τους όλους εκείνους τους παράγοντες που συναίνεσαν στην παραχώρηση της οδού. τόνισε ο Αναστάσιος Εμμανουήλ πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

Οι κάτοικοι με την αποκοπή της οδού διαπιστώνουν ότι έχασαν και το τελευταίο διαπραγματευτικό τους χαρτί ώστε η επιχείρηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε ενώ δεν αποκλείουν αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση της μετεγκατάστασης εξ αιτίας των ζυμώσεων που συντελούνται στον χώρο της ενέργειας και ενδεχομένως συμπαρασύρουν τις διαδικασίες στους υπόλοιπους οικισμούς που διεκδικούν την υλοποίηση ανάλογου αιτήματος, με δεδομένο ότι χρονολογικά προηγείται η μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής καθώς και όλων όσων έχουν εξαγγελθεί. Σημασία έχει ότι μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκε καμία ουσιαστική εξέλιξη στην μετεγκατάσταση του οικισμού και το μόνο που εισέπραξαν οι κάτοικοι ήταν υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, «σαλαμοποιήσεις» μελετών, αναφορές περί επιτάχυνσης των διαδικασιών. Από την άλλη η ΔΕΗ πήρε το δάσος αλλά και το δρόμο χωρίς να δώσει τίποτε. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα στο 2011 θα έχουμε εξελίξεις. Διαφορετικά θα είμαστε απέναντι σε όλους» προειδοποιεί ο Αναστάσιος Εμμανουήλ εκτιμώντας ότι οι διαδικασίες (πίνακες, ενστάσεις) για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στον Μάιο.

Με την αποκοπή της παλαιάς οδικής αρτηρίας οι εξορυκτικές δραστηριότητες του Ορυχείου Μαυροπηγής φθάνουν σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό με αποτέλεσμα να διαταράσσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Οι θόρυβοι από τη λειτουργία του Ορυχείου κατά τις βραδινές ώρες θα ενταθούν, η σκόνη θα «πνίγει» την ατμόσφαιρα, η κυκλοφορία των οχημάτων θα καταστήσει τις μετακινήσεις περισσότερο επικίνδυνες.

Σχόλια : 0, Bookmarks:           
Λέξεις Κλειδιά : κοζάνη, kozani, Φωτογραφίες κοζάνης,ΚΟΖΑΝΙ, αποκριές, αποκριά, αποκρια, καρναβαλι, τει, Τ.Ε.Ι. , Δυτική Μακεδονία,west macedonia, ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, kozanis


Η εκδοτική ομάδα του giapraki.com δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο και τις απόψεις που μπορεί να εκφράζουν τα
μέλη του. Κάθε ένας είναι υπεύθυνος του λόγου του. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την
ομάδα συντάξης του Giapraki.com στο info@giapraki.com

Κανόνες Λειτουργίας του Forum, Πολιτική Απορρήτου
Χρόνος παραγωγής σελίδας: 0.1297 δευτερόλεπτα, 0.0805 απο το χρόνο αυτό για SQL queries. DB queries: 48.